ING is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek rond de omkoping van de oudste dochter van de president van Oezbekistan. Met dat nieuws kwam Het Financieele Dagblad gisteren nabeurs. Vandaag verloor de bank 4,4 procent in de aandelenmarkt.

Het Openbaar Ministerie neemt de bank onder de loep in verband met smeergeldbetalingen door het telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris. ING wordt ervan verdacht corruptie en witwassen mogelijk te hebben gemaakt door nalatigheid bij het onderzoeken van cliënten en het niet melden van ongebruikelijke transacties.

Verder kreeg digitaal beveiliger Gemalto op de Amsterdamse beurs een flink pak slaag vanwege een winstwaarschuwing en stond AkzoNobel weer in de belangstelling na het verwerpen van een tweede overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries.

De AEX-index op Beursplein 5 stond in de middaghandel 1,2 procent lager op 507,32 punten. De MidKap verloor 1 procent tot 729,10 punten. Londen, Frankfurt en Parijs noteerden tot 0,9 procent in de min.

Gemalto duikelt

Gemalto voelt flinke druk op de opbrengsten bij zijn Payment-activiteiten in de Verenigde Staten en stelt daarom de winstverwachting voor 2017 naar beneden bij. Analisten en beleggers reageerden met grote teleurstelling. Het aandeel Gemalto was in de AEX veruit de grootste daler met een min van bijna 17 procent.

De sterke koersval van Gemalto zette ook de aandelen van branchegenoten onder druk. Zo speelde het Franse Ingenico in Parijs 4,5 procent kwijt. In Londen gebeurde hetzelfde met Worldpay, dat 1,8 procent inleverde.

Overnamesoap rondom AkzoNobel

Verf- en chemieconcern AkzoNobel daalde bij de hoofdfondsen op het Damrak 1,6 procent. Beleggers zijn niet overtuigd van het nieuwe overnamebod van PPG, dat Akzo naast zich neerlegde. Het nieuw bod bedraagt 22,7 miljard euro. Het eerste bod, dat eerder deze maand naar buiten werd gebracht, was bijna 21 miljard euro waard.

Galapagos was de sterkste stijger in de hoofdindex met een winst van 1,3 procent. Het biotechnologiebedrijf krijgt een mijlpaalbetaling van 7,5 miljoen dollar van samenwerkingspartner AbbVie. Het Nederlandse bedrijf begint met een zogenoemde Fase 1-studie met zijn kandidaatmedicijn tegen taaislijmziekte.

De euro werd verhandeld voor 1,0812 dollar, tegen 1,0817 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 47,38 dollar en Brentolie werd 1,8 procent goedkoper bij 50,05 dollar per vat.